|
Recz Forum dyskusyjne Recza
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
loiogzmieen

Do³±czy³: 06 Sie 2006 Posty: 54
|
Wys³any: Czw Mar 01, 2007 11:41 am Temat postu: Nowy dziaÅ‚ na nowym forum recz.com.pl - szukam chÄ™tnych |
|
|
Drodzy Reczanie!
Jakiś czas temu pytałem, czy jest tu ktoś zainteresowany Linuxem albo wogóle alternatywnymi systemami operacyjnymi. Teraz poszerzam swoje pytanie.
Może umiesz albo chciałbyś poznać tajniki:
- elektroniki
- programowania
-> (HTML, PHP, C, PASCAL, BASIC, ShellScripting, SQL ,JavaScript, inne?)
- systemów operacyjnych
- układów scalonych
- robotyki
- coÅ› innego ?
albo jeżeli wogóle czasami zadajesz sobie pytanie "jak to działa?" to daj mi cynk,
może razem znajdziemy odpowiedź.
A może poprostu masz problem ze swoim komputerem i nie do końca wiesz jak go rozwiązać?
Jestem pewien, że dakko udostępniłby nam cały dział na recz.com.pl _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

Do³±czy³: 20 Lip 2006 Posty: 64
|
Wys³any: Czw Mar 01, 2007 4:23 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma sprawy!
Założę Wam kategorię artkułów pod dowolną, wybraną przez Was nazwą oraz kategorię na nowym forum. Zaproponuj nazwę.
Na nowym forum w tej kategorii przydzielę Ci uprawnienia moderatora. _________________ Mało ludzi myśli, ale każdy chce mieć swoje zdanie.
G. Berkeley |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Czw Mar 01, 2007 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki - doceniam to. Nazwa dla działu, która przychodzi mi do głowy to TECH-GURU
Mam nadzieję, że z szybko znajdzie się ktoś z powiązanymi zainteresowaniami. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gandalf

Do³±czy³: 23 Pa¼ 2006 Posty: 9
|
Wys³any: Czw Mar 01, 2007 9:56 pm Temat postu: Loiogzmieen |
|
|
| a co sadzisz o dystrybucji ebundu ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2007 12:37 am Temat postu: |
|
|
Czesc Gandalf,
Ubuntu to w odniesieniu do sondazy internetowych najbardziej rozpowszechniona dystrybucja. Sami developerzy twierdza, ze robia system dla "istot ludzkich", sugerujac
tym samym jego latwosc w obsludze w porownaniu z innymi dystrybucjami.
Moim zdaniem, Ubuntu Linux daje za malo mozliwosci nowym uzytkownikom i nie jest najlepiej udokumentowany. System pakietow oparty jest na Debianie. Ubuntu jest
to dosc mala dystrybucja, przez co nie zawiera wszystkich srodowisk graficznych (bo w Linuxie mozna miec kilka roznych systemow graficznych a nie tak jak w Windowsie - jedno) i jako taki oparty jest na GNOME, a ja wole KDE, co mozna osiagnac instalujac tzw. KUBUNTU.
Dla uzytkownikow rozpoczynajacych przygode z linuxem proponowalbym dystrybucje
SUSE Linux firmy Novell. Pracuje dla nich, ale nie dlatego polecam tego Linuxa. Polecam go, poniewaz jako jeden z niewielu na rynku wykrywa wiekszosc sprzetow automatycznie i od razu go uaktywnia (np. bezprzewodowe karty sieciowe) i zawiera pakiet Open Office, czyli niezbednik dla domowego biura.
Linux SUSE jest dostepny w internecie do sciagniecia za darmo ze strony
http://www.opensuse.org/
Mozna nabyc tez wersje pudelkowa w wysokosci 78Euro
(z ksiazka oraz 90 dniowym wsparciem technicznym)
Ubuntu Linux jest do sciagniecia z
http://www.ubuntu.com/ _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Pi± Mar 02, 2007 2:07 pm Temat postu: Konkurs |
|
|
Drozdy Reczanie!
Dział TECH-GURU na nowym forum Recza jest już dostępny. W związku z tym chciałem oglosić mały konkurs. Nagrodą w nim będzie oryginalna wersja pudełkowa LINUXa openSUSE 10.2 (najnowsze wydanie) o wartości rynkowej $59.95. Wersja językowa systemu - dowolna (polski, niemiecki, angielski, chiński - język można zmienić nawet w trakcie używania systemu!!!), wersja podręcznika w języku angielskim, ale bardzo prosto opisana. Wersja pudełkowa uprawnia do trzymiesięcznego wsparcia technicznego przez e-mail lub telefon w ramach problemów z instalacją i konfiguracją systemu.
A teraz zadanie do wykonania:
Napisz artykuł (dowolnej długości) opisujący plusy i minusy systemu LINUX oraz podaj
przynajmniej trzy cechy, którymi systemy LINUXowe biją o głowę inne systemy komputerowe. Napisz, czy/(a jeżeli tak to w jakiej dziedzinie) Linux może znaleźć zastosowanie w małych miejscowościach, a odpowiedź uzasadnij.
Swój artykuł opublikuj na http://www.recz.com.pl/forum/ w zakładce TECH-GURU
Data zamknięcia napisanych artykułów to 31 marca 2007, Niedziela. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
Do³±czy³: 24 Lip 2006 Posty: 138
|
Wys³any: Sob Mar 03, 2007 3:31 pm Temat postu: |
|
|
| Nie mam zielonego pojecia o Linuxie. Ale poczytam i postaram sie cokolwiek napisać. Z góry ssorrki za błedy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Sob Mar 03, 2007 6:24 pm Temat postu: |
|
|
ale zanim cokolwiek napisze stwierdzam, że nie ma na świcie systemu, który by działał sam z siebie i nie wymagał od użytkownika choćby minimum wiedzy.
Windows i Linux to sa dwa rózne systemy i wg mnie porównywanie ich jest bez sensu. Oba systemy maja swoje plusy i minusy i tylko od nas zalezy jekiego systemu będziemy używać. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Sob Mar 03, 2007 9:41 pm Temat postu: |
|
|
Drogi Radku,
Dzięki za odpowiedź i sugestie. To co nastąpi zaraz to moja prywatna opinia i w żaden sposób nie mam zamiaru nią wpływać na Twoją - tzn, że nie porównywanie ma sensu.
Uważam, że porównywanie róznych systemów komputerowych ma sens. Tak naprawdę to wierzę, że nawet nasza rozmowa o tym czy ma to sens czy nie jest coś warta.
Niektórzy użytkownicy naszego forum po raz pierwszy usłyszeli tą nazwę - LINUX.
Wielu znało ją wcześniej ale nie mieli odwagi nigdy Linuxa zainstalować.
Inni mieli odwagę, ale nie poszli już dalej a jeszcze inni pośród nas używają Linuxa latami.
Chciałem się skupić tutaj na tej pierwszej grupie użytkowników, którzy dopiero co się o tym systemie dowiadują - jeżeli zachęcę tylko kogoś może nawet do zainstalowania Linuxa to z tego powodu było warto o tym trochę podyskutować na forum. Jeżeli porównamy te dwa systemy, to możę ktoś stwierdzi, hej - a możę warto? Poza tym nie zapominajmy, że można bez problemu mieć dwa systemy i więcej na jednym komputerze i używać tego, na który ma się ochotę.
... i jeszcze jedno! atmosfera wśród programistów i użytkowników Linuxa, czyli tzw. środowiska open source jest bardzo przyjazna i wyluzowana. Poza funkcjonalnością komputera dobrze byłoby przenieść również i ją na nasz lokalny grunt... _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Nie Mar 04, 2007 8:27 am Temat postu: |
|
|
Słyszałem nazwe LINUX ale jak wcześniej napisałem nie mam kompletnie pojecia o działaniu tego systemu.
Nie wiem czy to wynika z braku jakichś szerszych informacji o tym systemie czy tez przyzwyczajenia do Windowsa. Obracam sie cały czas w tym systemie i prywatnie i służbowo.Nikt z towarzystwa nawet nie zająknął się na temat Linuxa.
A tak na marginesie to taki ze mnie informatyk jak z k.... d.... t...... .
Jak najbardziej popieram pomysł dyskusji na forum - tylko zeby dyskutować trzeba coś wiedzieć( patrz pierwsze zdanie) .
Bo inaczej bedzie tak jak w tym powiedzeniu " mówił dziad do obrazu a obraz ani razu".
Liczę że w trakcie dyskusji łykne troche wiedzy w temacie 9 zreszta pierwsze efekty juz są - czytam o Linuksie.
WracajÄ…c do konkursu - tacy jak ja z uwagi na brak wiedzy sa na straconej pozycji.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Nie Mar 04, 2007 12:58 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | A tak na marginesie to taki ze mnie informatyk jak z... |
Tutaj na szczęście nie o to chodzi. Od razu mówię, że oceniany będzie punkt widzenia, przy czym nawet negatywny odbiór Linuxa może zostać oceniony przeze mnie bardzo pozytywnie, jeżeli zostanie odpowiednio ugruntowany.
PS: Zastrzegam tylko, że jeżeli zawodnik wypowie się negatywnie o linuksie i wygra konkurs to i tak wyślę mu Linuxa openSUSE 10.2 a nie windowsa Vistę
| Cytat: | | WracajÄ…c do konkursu - tacy jak ja z uwagi na brak wiedzy sa na straconej pozycji. |
OK, konkurs wyszedł trochę spontanicznie, więc nie ogłosiłem żadnego statutu czy regulaminu - pozwólcie, że będę go wymyślał na bieżąco - w ramach potrzeb.
| Kod: | 0. Regulamin może ulec zmianie, zmienić może go loiogzmieen.
1. Udział może w nim wziąć każdy (bez względu na wiek, płeć, poziom wiedzy, kolor skóry, kolor oczu, przynależność etniczną itp)
2. Proszę nie robić plagiatów (w szerokim pojęciu tego słowa).
3. Nagrodą główną jest oryginalne pudełko z najnowszym na chwilę obecną wydaniem Linux'a openSUSE 10.2 prosto od firmy Novell. Dla wszystkich użytkowników przewidziane są nagrody pocieszenia. Zwycięzca otrzymuje nagrodę pocieszenia + nagrodę główną.
4. Nagroda przychodzi pocztą, z uwagi jednak na poszanowanie anonimowości użytkownika zgadzam się na inne formy dostarczenia nagrody za sugestią zwycięzcy.
5. Na ocene składa się dobry pomysł i zdrowy rozsądek. Uczestnicy mają prawo do wyrażania dowolnej opinii, czy to za czy przeciw. Opinia nie będzie miała wpływu na ocenę. Wpływ będzie miał sposób jej wyrażenia. |
_________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|