| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
loiogzmieen

|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 11:10 pm Temat postu: LiNUX / UNiX / *e?BSD |
|
|
CzeĹÄ Reczanie!
Nie zdziwiÄ siÄ jak ten post bez odpowiedzi pĂłjdzie na samo dno tematĂłw, ale mimo tego zapytam... Czy ktoĹ z Was zainstalowaĹ (a moĹźe nawet uĹźywa?!) LINUXa na swoim komputerze domowym? _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 5:56 am Temat postu: LINUX |
|
|
| Linuxa moĹźna ĹciÄ
gnÄ
Ä z internetu za darmo wpisujÄ
c ,,dobre programy" Kto pracowaĹ na Windzie i porĂłwna oba systemy ten zauwaĹźy róşnicÄ. Oba systemy majÄ
takie same zabezpieczenia i niczym specjalnie siÄ dla laika nie róşniÄ
. I Linux na swoich hakerĂłw Ja osobiĹcie wole Winda. Kwestia przyzwyczajenia. Ale niestety trzeba wysupĹaÄ 360 zĹ. za program. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 9:58 am Temat postu: |
|
|
Hej!
DziÄki za szybkÄ
odpowiedĹş Ja13!
Linux jest systemem serwerowym wywodzÄ
cym siÄ z Unixa, co sprawia, Ĺźe jego poziom zabezpieczenia oraz stabilnoĹÄ sÄ
o wiele wyĹźsze niĹź cokolwiek z Microsoftu (czy Apple'a).
Poprostu ewolucja Nie do koĹca rozumiem, czy tÄ
róşnicÄ w koĹcu widzisz czy nie, ale mniejsza o to.
Linux gurus dajcie o sobie znaÄ! _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 1:13 pm Temat postu: |
|
|
| MiaĹem go rok temu. Widocznie Linux poszedĹ ostro do przodu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Hej Ja13,
Obawiam siÄ, Ĺźe to nie kwestia roku tylko 20 lat w przypadku Linuxa i 40 lat w przypadku Unixa. Mimo wszystko, nie przejmuj siÄ jeĹźeli miaĹeĹ problemy. To nie sÄ
system dla kaĹźdego. Pozdrawiam! _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wysłany: Wto Paź 31, 2006 1:37 pm Temat postu: |
|
|
CzeĹÄ Reczanie!
Tak jak podejrzwaĹem mĂłj temat poszedĹ na samo dno, ale widzÄ, Ĺźe od czasu do czasu ktoĹ to prĂłbowaĹ czytaÄ, wiÄc ciÄ
gle nie tracÄ nadzieji. Mam pewnÄ
propozycjÄ: W ciÄ
gu tygodnia nastÄpujÄ
cego po wyborach samorzÄ
dowych moĹźemy uĹźÄ
dziÄ install-party w big barze. KaĹźdy kto chce mieÄ Linuxa albo inny system operacyjny OPRĂCZ Windowsa na swoim komputerze (2 systemy na raz, tzw dual boot) niech przyniesie swojÄ
maszynÄ. Ja przyniosÄ pĹytki z SUSE Linux 10.1, i rozdam parÄ KnoppixĂłw dla osĂłb, ktĂłre sÄ
zainteresowane ale jeszcze nie chcÄ
instalowaÄ systemu na swoich komputerach. Co Wy na to? _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
damnat
|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Obawiam siÄ, Ĺźe ciÄĹźko bÄdzie przytaszczyÄ (zwaĹźywszy rĂłwnieĹź na warunki atmosferyczne... ) peceta do big baru OdnoĹnie tematu: siedziaĹem jakiĹ czas na Mandrivii 2006 - odradzam. Obecnie na "dual boot" mam debiana i muszÄ powiedzieÄ, Ĺźe gdybym posiadaĹ dostÄp do internetu w domu byĹo by to wszystko czego mĂłgĹbym oczekiwaÄ od kompa. Ale linux ma swoje mankamenty: nie ma wsparcia dla AAC, iTunsa, kart graficznych (o ewentualnym graniu w gry moĹźna zapomnieÄ i chodzi mi o "prÄdkoĹÄ" dziaĹania nie o moĹźliwoĹÄ instalacji). Poza tym system Apple'a oparty jest na NetBSD i FreeBSD, a wiec do linuxa mu nie daleko (np. podobnie instaluje siÄ aplikacje)... Ale wpadnÄ do big baru zobaczyÄ kto siÄ "kryje" pod nickiem loiogzmieen ( z "rozszyfrowania" anagramu wychodzi znana mi osoba, ale nie jestem pewien ...) _________________ damnant quod non intelligunt |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 3:26 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
DziÄki za odpowiedĹş. JeĹźeli bÄdziesz jedynym zainteresowanym damnant, to mogÄ siÄ spotkaÄ u Ciebie w domu abyĹ nie musiaĹ taszczyÄ kompa, prawda, albo moĹźesz go zataszczyÄ do mnie (bÄdziesz miaĹ bliĹźej niĹź do bigbaru) a do bigbaru moĹźemy pĂłjĹÄ potem, bo i tak bym po Ciebie wpadĹ. MyĹlaĹem, Ĺźe ktoĹ mĂłgĹby byÄ zainteresowany instalacjÄ
na laptopie albo przywiezie samochodem pudĹo, ale to siÄ raczej nie stanie. Tym nie mniej, nadal zachÄcam.
| damnat napisał: | Ale wpadnÄ do big baru zobaczyÄ kto siÄ "kryje" pod nickiem loiogzmieen ( z "rozszyfrowania" anagramu wychodzi znana mi osoba, ale nie jestem pewien ...) | To oczywiĹcie Ĺźadna tajemnica, a w bigbarze moĹźemy siÄ spotkaÄ nawet bez wiÄkszych powodow. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
van Raven
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 4:30 pm Temat postu: !!pingwin rulezz!! |
|
|
Dla mnie najlepszym na razie okazuje siÄ debian sarge na jajku 2.6, z chÄciÄ
poznaĹbym tajniki slacka. Ale oczywiĹcie kaĹźdy lubi swoje .
Nawiasem mĂłwiÄ
c, z osobistej rozmowy z naszym v-ce Burmistrzem dowiedziaĹem siÄ, Ĺźe gdyby znalazĹo siÄ kilka (najlepiej kilkanaĹcie) chÄtnych osĂłb, mĂłgĹby zorganizowaÄ w naszej mieĹcince szkolenie z zakresu systemĂłw UNIX-owych.
Co wy na to?
Ja oczywiĹcie jestem za.
Pozdro dla wszystkich  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Hej van Raven,
Ja od Slacka zaczynaĹem - jest to nadal jeden z moich ulubionych systemĂłw i oczywiĹcie go polecam. Sarge'a zainstalowaĹem, ale nigdy nie uĹźywaĹem go naĹogowo. Ostatnio zainteresowaĹem siÄ Gentoo, choÄby dlatego, Ĺźe sama instalacja jest wyzwaniem, ale niepowtarzalnym doĹwiadczeniem, bo wszystko musisz wrzuciÄ wĹasnorÄcznie. Jestem certyfikowanym Junior Linux Administrator (certyfikowanym przez Linux Professional Institute) i chÄtnie podejmÄ siÄ poprowadzenia wykĹadĂłw i warsztatĂłw, oczywiĹcie non-profitowo. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|