|
Recz Forum dyskusyjne Recza
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
radek1
Do³±czy³: 24 Lip 2006 Posty: 138
|
Wys³any: Wto Pa¼ 31, 2006 7:47 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedna uwaga.
Wielu narzeka na obecna ekipę, ze nic nie zrobiła i ze w ogóle to jest be.
W związku z tym zastanawia mnie jedno - dlaczego kontrkandydaci obecnego Burmistrza tak ochoczo sięgaja do Wieloletniego Planu Inwestycyjnego opracowanego przez obecna ekipę i zatwierdzonego do realizacji przez byłą juz Radę.
A moze tak trochę własnej inwencji panowie kandydaci. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

Do³±czy³: 06 Sie 2006 Posty: 54
|
Wys³any: Wto Pa¼ 31, 2006 8:07 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Stworzenie warunków dla wybudowania supermarketu w stylu (LIDL,Netto,Biedronka) na terenie uzbrojonym w czworokącie ulic Srebrna, Cicha, Promenada,Słoneczna nie tylko z artykułami spożywczymi |
Może wydawać się to fajnym pomysłem, ale w rzeczywistości podnosi to bezrobocie oraz sprawia, że pieniądz nie kręci w naszych kieszeniach tylko wypływa poza nasze miasteczko, a o to nam przecież nie chodzi. Dlaczego? Recz naszprycowany jest małymi ważywniakami i odzieżowcami + parę kiosków. Gdy postawimy supermarket jednej z wymienionych sieci, wiele z tych sklepów upadnie redukując liczbę zatrudnionych średnio o 3 osoby na jednym sklepiku. Upadną prawdopodobnie nie tylko sklepy z okolicy tego czworokąta, ale również kilka innych (w tym ciuchowce). Jako, że Recz jest niewielki, sklep zatrudni max 15 osób. Wielu przejezdnych wizytatorów z 10tki zamiast chodzić na obiad do Bigbaru czy Jokeya, kupi sobie drożdżówkę i konserwę na drogę. Najgorsze jest jednak to, że wydane tam pieniądze pójdą spowrotem do centrali sieci, zamiast zostać w i tak nie za bogatych reczowskich kieszeniach.
To była wizja optymistyczna. Teraz pesymistyczna. Po kilku latach okaże się, że nie opyla się interes supermarketu w Reczu (ludzie z Choszczna nie przyjadą, z wiosek ościennych raczej też nie, bo po co jak można jechać do Choszczna tam gdzie jest >5 marketów) i zostanie on zamknięty. W tym momencie zwalniamy zatrudnione osoby a barak po markecie straszyć będzie długie lata - no ale będzie gdzie urządzać libacje! _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
Do³±czy³: 25 Wrz 2006 Posty: 32
|
Wys³any: Sro Lis 01, 2006 6:58 am Temat postu: |
|
|
Cytat,,Najgorsze jest jednak to, że wydane tam pieniądze pójdą spowrotem do centrali sieci, zamiast zostać w i tak nie za bogatych reczowskich kieszeniach''.
Jeżeli naszych sklepikarzy i ich kieszenie nazywa się biednymi ludzmi to gratuluje co mają powiedzieć inni.
Mieszkańcy gminy w większości nie są zamożni ale umią liczyć. Jeżeli ma możliwość nabyć towar za 30% taniej to 30% zostanie mu w miesięcznym budżecie domowym na inne cele.Z tymi ciuchowcami to przesada. Nie otworzą przecież ciuchowca w markecie. Jeżeli chodzi o zatrudnienie, to można zawrzeć z marketem warunkową umowę o zatrudnieniu ludzi wyłącznie z terenu gminy(ekspediętki, kierowcy, zaopatrzeniowcy,dozorcy, ochrona itp.) Market nie upadnie w Choszcznie jest ich 5 i mają się dobrze. Sam osobiście raz dwa razy w miesiąu robię większe zakupy w Choszcznie bo to mi się opłaca.
I jeszcze jedno. Ten temat będzie powracał zawsze jak budowa hali sportowej. Market jest dla ludzi potrzebny.
Wybudowanie marketu jest obecnie potrzebÄ… czasu. NieuniknionÄ…. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Sro Lis 01, 2006 7:53 am Temat postu: |
|
|
"Wybudowanie marketu jest obecnie potrzebÄ… czasu. NieuniknionÄ…."- a to ciekawe - market albo zycie
Bardzo mnie intersuje w jaki sposob wlasciciele sieci handlowych ( duzych)
na jakich zasadach i za ile wejda do Recza.
Coś mi sie zdaje że oni potrafa liczyć i z sentymentu do Recza raczej nie wejdą.
Cos mi sie zdaje że to marzenie W.M. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

Do³±czy³: 06 Sie 2006 Posty: 54
|
Wys³any: Sro Lis 01, 2006 1:17 pm Temat postu: |
|
|
| Ja13 napisa³: | | Jeżeli naszych sklepikarzy i ich kieszenie nazywa siÄ™ biednymi ludzmi to gratuluje co majÄ… powiedzieć inni. MieszkaÅ„cy gminy w wiÄ™kszoÅ›ci nie sÄ… zamożni ale umiÄ… liczyć. Jeżeli ma możliwość nabyć towar za 30% taniej to 30% zostanie mu w miesiÄ™cznym budżecie domowym na inne cele.Z tymi ciuchowcami to przesada. Nie otworzÄ… przecież ciuchowca w markecie. Jeżeli chodzi o zatrudnienie, to można zawrzeć z marketem warunkowÄ… umowÄ™ o zatrudnieniu ludzi wyłącznie z terenu gminy(ekspediÄ™tki, kierowcy, zaopatrzeniowcy,dozorcy, ochrona itp.) Market nie upadnie w Choszcznie jest ich 5 i majÄ… siÄ™ dobrze. Sam osobiÅ›cie raz dwa razy w miesiÄ…u robiÄ™ wiÄ™ksze zakupy w Choszcznie bo to mi siÄ™ opÅ‚aca. | Ja13, jesteÅ› bardzo krótkowzroczny, bo te pieniÄ…dze, które zarabiajÄ… nasi sklepikarze wracajÄ… z powrotem do kieszeni innych ludzi z Recza oraz w postaci podatków. Nie bÄ™dÄ™ Ci tÅ‚umaczyÅ‚ w jaki sposób siÄ™ to dzieje, poczytaj trochÄ™ i siÄ™ zorientuj proszÄ™. Nie muszÄ… otwierać ciuchowca w markecie, żeby ciuchowce upadÅ‚y - jak? no pomyÅ›l. 30% taniej?! SkÄ…d masz te liczby?! Jeżeli taka byÅ‚aby różnica na przeciÄ™tnym towarze, to sam otworzyÅ‚bym supermarket. A myÅ›lisz, że jak zawrzesz warunkowÄ… umowÄ™ z supermarketem, to tylko jedna strona idzie na ustÄ™pstwa?! I jeszcze jedno - Choszczno to miasteczko powiatowe, a Recz - gminne i to nie za dużę. Wniosek - kilkukrotnie wiÄ™ksza liczba potencjalnych klientów. I jeszcze jedno pytanie: ile sklepów odwiedzasz, jak jedziesz do choszczna? Tylko jeden? Bo ja 2-3. Ja siÄ™ nie uważam za speca w gospodarce, ale wiem jak dziaÅ‚ajÄ… prawa rynku, bo sam chciaÅ‚em i chcÄ™ otworzyć wÅ‚asnÄ… firmÄ™. Jak myÅ›lisz, dlaczego jeszcze tego nie zrobiÅ‚em?
| Ja13 napisa³: |
I jeszcze jedno. Ten temat będzie powracał zawsze jak budowa hali sportowej. Market jest dla ludzi potrzebny. Wybudowanie marketu jest obecnie potrzebą czasu. Nieuniknioną. | Nie ukrywam, że market, a dokładnie 2 pojawi się w Reczu w przeciągu 10-20 lat. Oprócz tego zostanie tylko jeden sklep - jakiś nocny z alkoholem. Sęk w tym, że ludzie w ciągu tych 10-20 lat też się przekwalifikują, tak że 80% będzie świadczyło usługi, wtedy będzie tutaj miejsce na supermarket, a nawet 2 LIDL i ALDI I nie porównywał bym marketu do hali sportowej. Nie odpowiadam na pytania dlaczego. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
|
Wys³any: Sob Lis 04, 2006 8:02 am Temat postu: |
|
|
Chciałbym zając swoje stanowisko poruszone w temacie ,,wieści z kampanii''
Zgadzam się z opinią ,,loiigzmieen''a w zupełności.
Radny ,,uczciwy Radny'' jest zajęciem społecznym nie dla pieniędzy ale dla ludzi, dla zaistnienie, dla pomocy wyborcom którzy go wybrali, o czym niestety zapomina się tuż po wyborach.
Podam przykładowe diety u nas i w gminach ościennych. Dane na stronie internetowej UM Recz.
-Barlinek - 659,20 ryczały miesięczny
-Bierzwnik - 312,00 ryczałt miesięczny
-Drawno - 264,00 ryczałt miesięczny
-Suchań - 100,00 za każde posiedzenie
-Kalisz Pom. - 298,00 miesięcznie
-Pełczyce - 105,00 za posiedzenie
-Recz
- 63,00 za udział w komisji
- 84,00 za udział w sesji
A są to również pieniądze który ,,dobry Radny'' wydaje i na dojazd od UM i do innych wiosek w celu załatwiania spraw wyborców.
Ale stanowiska te obsadza się dla pieniędzy niestety
I tu rację ma Radek1. Są osoby które kandydują na Radnych tylko dlatego, że w Urzędzie lub jednostce podległej pracuje osoba bliska.
I jeszcze mała dygresja:
Najbardziej intensywną kampanię przedwyborczą prowadzi osoba która nie kandyduje nigdzie.
Ta nasz słynny Bolo. Miota się pomiędzy kandydatami, dyskutuje i namawia aby nie daj Boże na stanowisku pozostała nie mniej słynna Pani Skarbnik. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Sob Lis 04, 2006 10:02 am Temat postu: |
|
|
Recz
- 63,00 za udział w komisji
- 84,00 za udział w sesji
Szanowny kolego, masz nieścisłe informacje. Radni Recza tez otrzymuja ryczałt miesieczny. A z tego co wiem radni ze wsi otrzymuja zwrot kosztów dojazdu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Sob Lis 04, 2006 10:11 am Temat postu: |
|
|
w uzupełnieniu.
Zajrzałem na BIP Recza. Jest tam uchwała Rady z 29.06.2005 r zgodniez która radni otrzymuja ryczałt miesieczny 250 zł a przewodniczacy komisji 280 zł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
|
Wys³any: Sob Lis 04, 2006 11:27 am Temat postu: |
|
|
Przepraszam otworzyłem stare dane.
Ale tym bardziej świadczy to dobrze o niektórych kandydatach na Radnych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

Do³±czy³: 20 Lip 2006 Posty: 64
|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 10:55 am Temat postu: |
|
|
| radek1 napisa³: | | ZajrzaÅ‚em na BIP Recza. Jest tam uchwaÅ‚a Rady z 29.06.2005 r zgodniez która radni otrzymuja ryczaÅ‚t miesieczny 250 zÅ‚ a przewodniczacy komisji 280 zÅ‚. | Należy dodać, że za nieobecność na sesji, bÄ…dź komisji dieta zmniejszana jest o 1/3.
Rada Miejska wprowadziła ryczałty diet na początku 2005 roku, by zapobiec zwoływaniu "sztucznych" posiedzeń komisji. Wiele spraw można omówić na jednym posiedzeniu, a tymczasem zdarzało się kilka posiedzeń w miesiącu - oczywiście za każde posiedzenie dieta. Ewidentnym przykładem był grudzień 2004. A wówczas kto zgarnął najwięcej kasy?... Znowu ktoś napisze, że się czepiam. Ale możecie to sprawdzić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 11:01 am Temat postu: |
|
|
Jak zacząłeś to skończ, bądź mężczyzną.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 11:06 am Temat postu: |
|
|
| Postaram się to sprawdzić i podać konkretne kwoty. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szubi
Do³±czy³: 05 Lis 2006 Posty: 4
|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 4:47 pm Temat postu: |
|
|
| Zaraz zaraz z tego co wiem to największą kasę robi Pan przewodniczący rady miejskiej bagatela 1900zł miesiecznie, biprac pod uwage ze jest jakies 5 sesjii w roku hmm dakko policz i podaj kwoty skoro sie zobowiazałeś |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 4:51 pm Temat postu: Informacja KWW Rozwój Recz-Gmina |
|
|
Nie jest tajemnicą, o czym cała gmina wie, że w dniach wyborów do samorządu dochodzi do nieprawidłowości i łamania prawa wyborczego we wsi Pomień, a mianowicie o postępowanie kandydata na radnego Pana M.
Częstowanie napojami wyskokowymi i dowożenie wyborców do lokali wyborczych. Informacje napływają od mieszkańców wsi Pomień.
Wobec takiego postępowania KWW Rozwój Recz-Gmina składa stanowczy protest i apeluje o zaniechanie takich praktyk. Istnieją realne przesłanki, że do takich sytuacji dojdzie i obecnie. Ostrzegamy, że wystawimy odpowiednie osoby z aparatami fotograficznymi i w razie złamania prawa wyborczego złożymy stosowny protest do sądu.
KWW Rozwój Recz-Gmina. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

|
Wys³any: Nie Lis 05, 2006 5:09 pm Temat postu: |
|
|
| szubi napisa³: | | Zaraz zaraz z tego co wiem to najwiÄ™kszÄ… kasÄ™ robi Pan przewodniczÄ…cy rady miejskiej bagatela 1900zÅ‚ miesiecznie, biprac pod uwage ze jest jakies 5 sesjii w roku hmm dakko policz i podaj kwoty skoro sie zobowiazaÅ‚eÅ› | Nie 1900, tylko 1060 jeÅ›li dobrze pamiÄ™tam, a w tej chwili nie chce mi siÄ™ grzebać w protokoÅ‚ach. ZresztÄ… możesz to sprawdzić na stronie http://www.bip.recz.pl
Poza tym 1000 zł. diety przewodniczącego uchwaliła Rada poprzedniej kadencji dla pana Józefa Romanowskiego, który wówczas tę funkcję pełnił. W tej kadencji dieta, o której piszę nie uległa zwiększeniu (chyba tylko o % inflacji, czyli te 60zł.). Powiem jeszcze tyle, że były przewodniczący - Grzegorz Adamiak, który startoweł z Ruchu Społecznego Gminy i Miasta Recz, za swoją dietę ufundował stypendium naukowe dla wybitnie uzdolnionej uczennicy gimnazjum oraz sponsorował wiele imprez sportowych. Czy robił to jego następca? Nie wiem, nie rozmawiałem z nim na ten temat.
A przewodniczący Rady, możesz mi wierzyć lub nie, ma sporo pracy. W okresie między sesjami, nie tylko na sesjach.
Dodam też, że jako radny również i ja przeznaczyłem ponad 500 zł. z diet na zakup sprzętu sportowego dla SP i Gim. Czy postępowali tak inni radni? Nie wiem, nie chwalili się.
I jeszcze jedno - piszesz 5 sesji w roku. No to skąd wzięło się ich 38 w 4 lata? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|