|
Recz Forum dyskusyjne Recza
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
dakko Site Admin

Do³±czy³: 20 Lip 2006 Posty: 64
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 10:14 am Temat postu: Może wreszcie jawnie??? |
|
|
Drodzy forumowicze. Na dobre rozpoczyna się kampania wyborcza i podobnie jak 4 lata temu największe emocje budzi osoba przyszłego burmistrza.
Każdy kandydat musi zdawać sobie sprawę, że od momentu zarejestrowania staje się osobą publiczną.
Skończmy więc z domysłami i pseudonimami. Piszcie na tym forum używając nazwisk kandydatów, piszcie o tym, co mówią na spotkaniach, co obiecują i co mają zamiar zmienić.
Piszcie też, czego dokonali dotychczas, jaki są ich osiągnięcia, jakie mają kwalifikacje do kierowania gminą, czyli nami.
Czas najwyższy, by odwiedzający tę stronę dowiedzieli się czegoś więcej.
Zachęcam do uczestnictwa w spotkaniach z kandydatami i do zadawania pytań, nawet tych najtrudniejszych.
I nie dajcie się nabrać na populizm! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
Do³±czy³: 25 Wrz 2006 Posty: 32
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Czekamy na oficjalne kandydatury ogłoszone w Państwowej Komisji Wyborczej.
,,Nie dajcie się nabrać na populizm'' -Dakko. Największy populista - Polak z Samoobrony jest wicepremierem Polski. Nie pochwalem tego ale jak widać cel uświęca środki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 3:01 pm Temat postu: |
|
|
| Ja13 napisa³: | | ,,Nie dajcie siÄ™ nabrać na populizm'' -Dakko. NajwiÄ™kszy populista - Polak z Samoobrony jest wicepremierem Polski. Nie pochwalem tego ale jak widać cel uÅ›wiÄ™ca Å›rodki. |
I teraz cały świat z nas się śmieje, a 3/4 Polaków z samych siebie. No i właśnie dlatego już nie powtarzam tylko się drę:
NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ NA POPULIZM!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

Do³±czy³: 06 Sie 2006 Posty: 54
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 3:34 pm Temat postu: |
|
|
| Ja13 napisa³: | | Czekamy na oficjalne kandydatury ogÅ‚oszone w PaÅ„stwowej Komisji Wyborczej. ,,Nie dajcie siÄ™ nabrać na populizm'' -Dakko. NajwiÄ™kszy populista - Polak z Samoobrony jest wicepremierem Polski. Nie pochwalem tego ale jak widać cel uÅ›wiÄ™ca Å›rodki. |
Ja13 - To Twoje motto? Zalatuje machiavellizmem. Nie byłoby w tym nic dziwnego, tylko że Niccolo żył w XVw. i wtedy takie hasło było maksymą na czasie. Przez wiele setek lat ludzie odkrywali (często na nowo), że wcale jednak nie jest to do końca prawda.
Machiavelli powiedział też ustami "Księcia":
| Niccolo Machiavelli napisa³: | | „...skoro sympatie ludzi zależą od ich skÅ‚onnoÅ›ci, postrach zaÅ› spoczywa w rÄ™ku ksiÄ™cia, rozumny tedy książę polegać bÄ™dzie na tym, co należy do niego, nie zaÅ› na tym, co należy do innych" |
Tego oczekujesz od rozumnego burmistrza? _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ja13
Do³±czy³: 25 Wrz 2006 Posty: 32
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Napisałem, że nie pochwalam tego. Jednak samoistnie nasuwa się refleksja.
Niccolo żył w XV wieku. A opisany książe był panem życia i śmierci i nie był wybierany co cztery lata. To tylko my Polacy mamy to w genach poprzez wybory królów w sejmach czteroletnich. I to były jakieś namiastki demokracji. Taki książe mógł siać postrach jeżeli miał taki kaprys. A u nas kaprysy mają wszyscy. Mam władzę mam kaprys. Mogę sobie pozwlić. Mądry burmistrz powinien mieć sympatię ludzi, znać ich skłonności ale posiadać również nutkę postrachu.Mieć swoją strategię, cel i dązyć do niego. Takie same cech powinni posiadać radni. Bo to oni wytyczają drogę Burmistrzowi.
Mamy swoją małą ojczyznę. Żyjemy w niej uśmiechamy, kłucimy i umieramy. Dlaczego człowiek człowiekowi jest wilkiem. Przecież życie jest takie krótkie. Przecież każdy chciałby żyć bez stresów. Czy to takie trudne. Ale natura ludzka mimowolnie nakazuje dokopać bliźniemu. I większość tak postępuje. Między innymi, czasami i ja. Nikt z nas nie jest doskonały. I książe i Burmistrz, Radny i zwykły człowiek. Musimy z tym żyć. Bo inaczej bylibyśmy świadkami filozofi egzystencjalnej -Sartrea. Negacji wszystkiego i wszystkich. Czyli- życie nie ma sensu. A ja twierdze, że ma.
A czy Burmistrz musi posiadać kwalifikacje? Wydaje mi się, że wystarczy aby był człowiekiem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 6:11 pm Temat postu: |
|
|
| Ja13 napisa³: | | A czy Burmistrz musi posiadać kwalifikacje? Wydaje mi siÄ™, że wystarczy aby byÅ‚ czÅ‚owiekiem. | Nie zgadzam siÄ™. W Å›rodku Europy, w strukturach Unii, przy olbrzymich szansach dla takich gmin jak nasza - kwalifikacje sÄ… konieczne.
Być Człowiekiem, owszem - zgoda. Ale bez kwalifikacji, bez doświadczenia w kierowaniu grupą pracowniczą, czy własną firmą, bez biegłej znajomości angielskiego, lub choćby niemieckiego - nie ma szans. Burmistrz musi być dobrym menagerem, elokwentnym, prawidłowo wysławiającym się, inteligentnym, spokojnym i opanowanym. Nie może reagować złością, zaciskać zębów i pięści, unosić się gniewem. Osobiście nie życzę sobie, aby ewentualny nowy burmistrz uczył się na nas. To byłyby zmarnowane 4 lata.
Kwalifikacje nia są potrzebne do burzenia, a jak uczy historia ten, kto burzy nie potrafi budować.
Taki burmistrz sam się ośmieszy, a nam prze swą niekompetencję zrobi krzywdę - piszę ku przestrodze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rodmanfeta
Do³±czy³: 25 Lip 2006 Posty: 91
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 7:00 pm Temat postu: |
|
|
A przed kim nas dakko przestrzega przecież miałobyć jawnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dakko Site Admin

|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Jawnie, owszem.
W sprawach wypowiedzi, programów, obietnic itd.
A przed kim ostrzegam? Reczej przed czym: przed niekompetencją, złością, itd. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rodmanfeta
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Coś licho z ta jawnościa  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Ja13 - Nie zgadzam się z Tobą w następujących kwestiach:
1) Refleksja nie nasuwa się samoistnie (mianowicie, że cel uświęca środki)
2) U nas kaprysy majÄ… wszyscy - nie wszyscy, tylko rodzynki
3) Ludzie wytyczają drogę burmistrzowi - myślę, że LUDZIE i burmistrz powinni współpracować
4) Nataura ludzka nakazuje, aby dokopać bliźniemu - powiem krótko: nonsens.
5) Większość tak postępuje - na szczęście nie.
6) Radny i zwykły człowiek... Radny = zwykły człowiek = burmistrz.
7) Filozofia egzystencjalna to negacja wszystkiego i wszystkich. Nie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzystencjalizm_(filozofia)
8) Burmistrz nie MUSI POSIADAĆ KWALIFIKACJI - MUSI i musi je poszerzać.
Jeżeli chodzi o resztę, to zaimponowałeś mi wyznaniem, że
"między innymi, czasami kopiesz bliźniego". Naprawdę niewiele osób potrafi
się do tego przyznać, więc respekt ode mnie. Ja wierzę, jednak, że natura
ludzka to dążenie do budowania rzeczy razem.
I mimo, że nie zgadzam się z Tobą częściej, niż się
zgadzam nie mam ochoty Ci dokopać. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra!
Ostatnio zmieniony przez loiogzmieen dnia Pi± Pa¼ 20, 2006 2:07 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rodmanfeta
|
Wys³any: Czw Pa¼ 19, 2006 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Kuwa jaki fizolof  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
Do³±czy³: 24 Lip 2006 Posty: 138
|
Wys³any: Sob Pa¼ 21, 2006 7:17 am Temat postu: |
|
|
O rany, ale zrobiło sie uczenie.
A zwykli ludzie mają gdzieś wywody filozoficzne. Ich interesuje, przynajmniej wiekszość, żeby było co garnka włozyć, żeby dzieci mogły do szkół chadzać i żeby mozna było co porządnego na grzbiet włożyć.
Nie interesuje ich wielka polityka i słowa z nia związane.
Słowa związane z polityka dostaja w ostatnich czasach w kość, zreszta za sprawa samych polityków. Bo wiekszość z nich ma kompleksy i nie ma szacunku dla siebie. A ze nie szanuja siebie więć nie szanuja nas, wyborców, gadaja co im slina na język przyniesie. A poniewaz zwykle - cześci naszych miejscowych polityków- nic nadzwyczajnego nie przychodzi do głowy platą bzdury, obiecuja gruszki na wierzbie wg. zasady aby do wyborów. Bo po wyborach maja nas serdecznie dość i udaja wielkie zdziwienie kiedy im sie przypomina o obietnicach przedwyborczych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Sob Pa¼ 21, 2006 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Radku,
To bardzo interesujące co piszesz, ale dopóki nie poprzesz tych słów przykładami (lokalnymi ) to będę je traktował jako kolejny wywód FILOZOFICZNY (było psych. - przez pomyłkę). Jestem szczerze zainteresowany... _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra!
Ostatnio zmieniony przez loiogzmieen dnia Sob Pa¼ 21, 2006 6:26 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
radek1
Do³±czy³: 24 Lip 2006 Posty: 138
|
Wys³any: Sob Pa¼ 21, 2006 5:57 pm Temat postu: |
|
|
"To bardzo interesujące co piszesz, ale dopóki nie poprzesz tych słów przykładami (lokalnymi ) to będę je traktował jako kolejny wywód psychologiczny. Jestem szczerze zainteresowany"
Pan, ale widze jestesmy na Ty, nie jestes zorientowany w sytuacji? A to dziwne, bo na forum widze Ciebie od dłuzszego czasu. Stad wniosek że doskonale wiesz o czym pisze oraz doskonale wiesz o słowach głoszonych przez naszy lokalnych " politytków"( o matko jak to szumnie brzmi). a w psychologa nie mam zamiaru sie bawic z uwagi na brak kwlifikacji w tym kierunku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
loiogzmieen

|
Wys³any: Sob Pa¼ 21, 2006 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
Radek, nie wiem za kogo mnie bierzesz, ale gwarantuję Ci, że jakbyśmy się spotkali w realu to nie odezwałbyś się do mnie per Pan. No oczywiście, że jestem na forum od dłuższego czasu, ale to głównie dlatego, że czuję się Reczaninem a na codzień nie mogę w Reczu mieszkać. Stąd też nie za bardzo się orientuję "na bieżąco" w wypowiedziech naszych polityków, przynajmniej nie wszystkich. Nie wchodzę tutaj dla polityki tylko raczej dla polemiki z Wami ludzie. Wielkie sorry za "psychologiczny" - chodziło mi o filozoficzny, nie wiem czemu ale mi się pomyliło. Już to zmieniam. Więc pełne zdanie brzmi: bez przykładów jest to dla mnie kolejny wywód filozoficzny. _________________ Loiogzmieen,
abrakadabra! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|